Coraz większa część społeczeństwa zwraca uwagę na to, co spożywa. Ludzie starają się jeść zdrowo – sięgają po owoce i warzywa, napoje słodzone zastępują wodą, więcej się ruszają. Czy w tym samym czasie muszą porzucać wypieki jak ciasta i babeczki, bo przecież są one słodkie i szkodzą? Niekoniecznie – dobrym rozwiązaniem jest poszukiwanie zdrowszych wersji, jak i samodzielne ich przyszykowanie.
Cukier – biała śmierć
Wszelkie ciasta i babeczki są ulubionym deserem, który jednak bywa bombą kaloryczną i jest pełny białego cukru, który nie sprzyja zachowaniu zdrowej sylwetki. Chcąc zmniejszyć jego ilość w diecie, często rezygnuje się z jedzenia słodyczy, ale to może po kilku dniach skończyć się napadem na batoniki i ciastka. Człowiek przyzwyczajony jest bowiem do słodkiego smaku i ciężko mu się bez niego obejść. A to cukier najbardziej odpowiada za światową epidemię otyłości.
By sobie z nim poradzić, a jednocześnie nie rezygnować z takiej formy deseru, można przygotować go ze zdrowszych zamienników. Liczne przepisy na ciasta mają swoje odpowiedniki w wersji fit, która jest równie smaczna, ale w której biały cukier jest zastępowany innym słodzikiem. Ukochany również można zmodyfikować tak, by wciąż cieszyć się ulubionym deserem, który będzie zawierał mniej cukru oraz kalorii, a nie straci za wiele w smaku.
Wersja fit – na zdrowie
Biały cukier zamieniony na mniejszą ilość miodu czy rozgniecionym bananem – który coraz częściej pojawia się jako zamiennik cukru także przy przygotowywaniu słodkich placków na śniadanie – już okazuje się dawać zdrowszy deser czy wypiek. Cukier nie jest jedynym składnikiem, dla którego można znaleźć zamiennik, który pozwoli „odchudzić” ciasto czy słodką muffinkę.
Substytuty użyć można także, jeżeli przepis podstawowy wymaga użycia mąki. Zamiast pszennej można dodać na przykład owsianą, migdałową czy arachidową – wpływają one nie tylko na zdolność łączenia się wszystkich składników ciasta, dodają również naturalnego aromatu.
Także tłuszcze w przepisach można zamieniać. Masło i margarynę, za którymi niektóre osoby nie przepadają, można jak najbardziej zastąpić olejem roślinnym – rzepakowy sprawdzi się bardzo dobrze, coraz popularniejszy staje się także olej kokosowy.
Zabierając się za przygotowanie wersji fit ciasta czy babeczek, warto sięgnąć także po dobro z natury i wykorzystywać między innymi mus jabłkowy – jest łatwy w przygotowaniu, można kupić go w sklepie, a jest w stanie zastąpić tłuszcz i cukier. Warto też do zdrowszej wersji dodawać produkty z kategorii „super foods” – siemię lniane, nasiona chia, by dostarczyć większą ilość potrzebnego błonnika pokarmowego.